Dit zogenoemde Initial Coin Offerings (ICO’s) bedragen “de ideale voedingsbodem daarvoor oplichters”, stelt de AFM maandag. Dat zijn regelmatig zo opgezet dat ze  niet tussen het toezicht van het AFM vallen.

Via zowat ICO’s intomen jonge internetbedrijven geld schuldig. In uitwisseling daarvoor brengen investeerders zeker nieuwe digitale cryptovaluta vergelijkbaar met het bitcoin, waarvan ze hopen dat het waarde door termijn stijgt.

Piramidespelen

Vanwege het anonieme en grensoverschrijdende karakter met de transacties kunnen daar geavanceerde modelleren van piramidespelen mee word opgezet. Deze  zijn overeenkomstig de toezichthouder lastig bij herkennen.

Plus doordat het ICO’s niets tot hele natuurlijke personen bij herleiden is, zijn het transacties dus ideaal hulpmiddel om crimineel geld krijtwit te wassen.

“Er zijn een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in het ogen krijgen”, zegt AFM-voorzitter Merel door Vroonhoven tegen  U Financieele Dagblad   ( FD ). “Mensen stoppen hen hele bezitten en omhakken in digitale valuta’s, onderhand de mogelijkheid groot zijn dat zij dat strafbaar niet terugkrijgen. ”

Gevaarlijke cocktail

“De hoge risico’s op oplichting en verlies van inleg in combinatie met het hype rond ICO’s betreffende dit ogenblik, vormen  beslist gevaarlijke cocktail”, meent Betreffende Vroonhoven.   Ze dienen hierbij filosoferen aan het internetzeepbel door de jaren negentig.

“In het buitenland zijn al meerdere voorbeelden bekend betreffende frauduleuze ICO’s, en het AFM scheppen zich penibel zorgen betreffende het risico op misleiding van investeerders in Holland. Wij prijzen daarom consumenten af vanwege in het huidige omstandigheden te investeren in ICO’s. ”

Benul

De toezichthouder stelt dat  particulieren onderschatten dat daar specialistische benul nodig zijn om door een weloverwogen manier aan de jeugdig projecten bij investeren. Zojuist is u lastig vanwege in bij schatten hoedanig zinvol dus project zijn. Ook bestaan de prospectussen bij ICO’s vaak summier.

Hierdoor zal het moeilijk zijn vanwege “bonafide ICO’s te bekijken van  projecten met frauduleuze intenties”, aldus de AFM.

Rendementen

Het AFM wijst op het beloftes door hoge rendementen die consumenten verblinden voordat de risico’s. “De rendementen worden overschat, terwijl het projecten boven ICO’s zichzelf nog bij een buitengewoon vroege stadium van beweging bevinden plus de onderliggende blockchaintechnologie eveneens nog volop in beweging is. ”

Eerder al waarschuwden het Amerikaanse beurswaakhond SEC plus Chinese autoriteiten voor het risico’s met ICO’s. Bij China zijn er ook een verbod ingesteld.

Dat jaar zouden wereldwijd 210 ondernemingen dus ICO bezitten gedaan. Daarmee is alles bij elkaar 3, 2 miljard euro opgehaald. Boven Nederland zijn het reeks nog door twee jatten te tellen.

 

Leave a Comment