Ik schrijf graag teksten voor het web. Maar hoe doe je dat?

Als blogger schrijf ik veel voor het web. Het is altijd goed om te weten dat er een heleboel zaken zijn waar je op kunt letten. Hier wat tips en trucs!

Zet je bezoeker aan tot actie

Je website is een belangrijk online marketingmiddel. Het is erg niet slechts jouw visitekaartje, het is bij feite je online kantoor of winkel. De homepage is de voordeur alsof etalage en je product- of dienstenpagina’s zijn de verschillende afdelingen van je bedrijf. Deze pagina’s gebruik je om je bezoeker aan te zetten zelfs actie. Hiervoor zijn jouw webteksten van groot belang. Trek je bezoekers zoals binnen en geef zij daarna wat ze zagen.

Kort en krachtig

Schrijven voor het web: dat moet kort, want lappen tekst schrikken af. Tegelijkertijd moet een tekst uitgebreid informeren, want de lezer dienen er iets aan beschikken over. Hoe krijgt u datgene voor elkaar, om juiste teksten te schrijven voor het web, die tevens uitgebreid informeren als vlot lezen? Gebruik deze zeven essentiële tips voor bondige, sprankelende teksten die voorts alle mogelijke vragen met de lezer beantwoorden!

Houd het eenvoudig

Website teksten schrijven, wordt weleens onderschat. De teksten zien er vaak erg simpel uit en bestaan soms ontzettend kort. Deze teksten schrijven, kan daarom niet moeilijk zijn, desondanks? Jawel, vaak zit in uw meest korte teksten zodoende de meeste tijd plus expertise. De teksten moeten namelijk gemakkelijk lezen én alle nodige informatie bevatten. Daarbij moet de lezer zonder ‘hulplijn’ of woordenboek meteen begrijpen wat daar staat. Houd de webteksten daarom zo simpel wanneer mogelijk is, óók indien uw doelgroep hoogopgeleid is. Het is ook belangrijk om je tekst op b1 nivo te schrijven, zodat vrijwel iedereen je tekst kan begrijpen.

Maak teksten ook leesbaar voor Google

Wat bij webteksten schrijven zeker niet mag worden vergeten, is om de teksten dusdanig erbij schrijven, zodat Google ze ook kan ‘lezen’. Google is een zoekmachine plus kan dus niet écht lezen. De zoekmachine is ver ontwikkeld, maar zinnen werkelijk begrijpen, kan anno 2016 nog niet. Heus is Google in bepaling om content middels bepaalde instructies te indexeren. Met codes in webpagina’s moet aan Google duidelijk word gemaakt waar de pagina en tekst op de pagina over gaat. Bij schrijven voor het web helpt u Google hier een handje bij.

Jullie vult bijvoorbeeld een meta title en meta description in. Google checkt ofwel uw titels en beschrijvingen kloppen, door met meerdere instructies, ook bekend indien algoritmes, de content op de pagina aan de hand van de opgegeven informatiecodes te checken. Klopt de opgegeven info? Later snapt Google perfect waar uw teksten over vertrekken. Met andere woorden: jouwe teksten zijn leesbaar aan Google én u scoort hierdoor punten bij Google! Behalve met meta gegevens kunt u inhoud eveneens beter leesbaar maken met de juiste koppen en subkoppen.

Vermijd afknappers onder andere spelfouten

Met de zes voorgaande essentiële tips aan schrijven voor het web, weet u hoe u krachtige webteksten kunt pennen. Deze daadwerkelijk schrijven, kan een uitdaging zijn. De is namelijk wel vitaal dat teksten taalkundig tikken. Een lezer die terechtkomt op een webpagina, hoe tal taalfouten staan, verliest het vertrouwen in de website en knapt af. Vermijd daarom onkundige teksten met werknemers die in ietwat anders zijn gespecialiseerd. Webteksten schrijven is een beroep apart en dat kunt u voor het goede resultaat het best overlaten aan professionals.

Zelf vond ik dit nog een interessant blog met tips over webteksten schrijven

Leave a Comment